Su İzolasyonu

        Su yalıtımı, bir binanın duvar, taban, tavan ve diğer yüzeylerini sudan koruma amacıyla yapılan işlemlerin tümüdür. Su yalıtımı, evlerin dış yüzeylerini ve iç mekanlarını sudan koruma amacıyla yapılır. Bu işlem, evlerin daha uzun süre dayanıklı olmasını ve daha az bakım gerektirmesi için önemlidir.


        Su yalıtımı işlemi, binanın yapım aşamasında veya sonrasında yapılabilir. Yapım aşamasında su yalıtımı, duvar ve tabanın inşaat sırasında yapılır. Bu yöntem, binanın daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlar. Ancak, binanın su yalıtımı işlemi sonrasında da yapılabilir. Bu durumda, binanın dış cephesine ya da iç mekanlarına uygulanan malzemelerle yapılır.


        Su yalıtımı işlemi için çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemeler arasında, poliüretan, poliüretan foam, bitüm, EPDM, PVC ve TPO gibi malzemeler bulunur. Bu malzemelerin hangisinin kullanılacağı, binanın yapısına ve su yalıtımı işleminin yapılacağı yere göre değişebilir. Örneğin, bitüm, dış cephelerde kullanılırken, EPDM ve PVC gibi malzemeler iç mekanlarda daha sık kullanılır.


        Yapılarda su-nem yalıtımı; Su, yapıya farklı yollardan ulaşır. Bunlar; yağmur-kar yağışları, zemin suyu, atık sular, deniz suları ve su buharı ile.


        Yağışlar binanın düşey alanlarından aşağıya doğru yerçekiminin etkisiyle inerler. Bu sırada yüzeylerdeki gözenekler su ile dolar. Yağan yağmur ve karlar , zeminin geçirgenliğine bağlı olarak alt tabakalara doğru hareket eder. Biriken su, bina toprak altı elemanlarının (pabuç, kirişler, radye ve perdeler) çevresinde birikir ve yapı elemanları ile etkileşime girer.


        Havadaki su buharı da yapılarımız için birer tehdittirler. Atmosfer su buharı bakımından doygun olduğu taktirde su buharı karşılaşacağı daha soğuk yüzeylerde damlacıklar şeklinde yapıda yoğunlaşır.Yalıtım, su ve nemin ahşap, metal, taş, tuğla gibi yapı gereçleri üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uygulanır.